Tuesday 29 September 2009

Случаят Масри

"Случаят Масри" се превърна в политически въпрос и бреме за немско-американските отношения; департаментите на немските държавни агенции и тайни служби също се изправиха пред редица деликатни въпроси.

Всичко това започва съвсем „неполитически”. След скарване със съпругата си, ХАЛЕД ЕЛ-МАСРИ решава, че се нуждае от няколко дни сам със себе си, така че роденият в Ливан германец предприема пътуване с автобус до Македония. На 31-ви декември 2003 той започва своето кошмарно пътъшествие. На сръбско-македонската граница той е издърпан от автобуса от граничните служители; задържан е в Скопие за три седмици, преди да бъде предаден на агентите на ЦРУ, които го упояват и със самолет го отвеждат в таен американски затвор в Кабул, Афганистан.

За четири месеца той е затворен в мръсно мазе и разпитван за неговите предполагаеми връзки с терористи. Дават му престояла вода и храна с изминал срок на годност. Поради това, в знак на протест, той гладува почти до смърт; след пет седмици гладна стачка, той е нахранен насила през носа. Тогава неговите американски похитители най-сетне си дават сметка, че са направили грешка; те захранили ел-Масри и със самолет го изпратили обратно вкъщи.

При завръщането си в Германия той открива, че неговата съпруга и четирите им сина са изчезнали. Като не получили за пет месеца никакъв знак, че той е жив, те се завърнали в Ливан.

В отвличането на Халед ел-Масри няма нищо изключително. През последните години наяве излязоха десетки подобни случаи. Поради това известната агенция за граждански права, Американско обединение за граждански свободи, завежда дело в Американския съд от името на ел-Масри. Делото е срещу бившия директор на ЦРУ Джордж Тенет и срещу авиокомпанията, въвлечена в отвличането. Aгенцията за граждански права желае да използва този сравнително добре документиран случай, за да прекрати практиката на ЦРУ на така нареченото „предаване” или отвличането и отвеждането на заподозрени в тероризъм в чужди държави.

Според подадения иск, агентите на ЦРУ още след няколко дни си дали сметка, че са отвлекли, задържали под арест и разпитвали един невинен човек. Информирали са Джордж Тенет, бившия директор на ЦРУ, за грешката, но въпреки това нелегалното лишаване от свобода и нечовешкото отношение към ел-Масри продължило с месеци.

Съдът прекратява делото с аргумента, че интересите на един индивид не могат да бъдат причина за застрашаване държавните интереси, тъй като по-нататъшното разследване по случая би наложило разкриването на важна информация, касаеща сигурността на държавата.

No comments:

Post a Comment